Etiketter

torsdag 24 november 2011

Neptunus

Neptunus upptäcktes 1845 vid Berlinobservatoriet i Tyskland.Planeten upptäcktes genom att man hade obsarverat att Uranus avvikte från sin beräknade bana runt solen.Två forskare i olika länder rodde att det berodde på att det fanns en till planet vars dragningskraft gjorde så att den avek. Forskarna räknade mycket precist ut den nya planetens läge. Man upptäckte mycket om hur neptunus ser ut med hjälp av rymdsonden Voyager 2 som körde förbi planeten väldigt nära 1989. Då såg rymdsonden en stor mörk fläck på Neptunus yta som är en jättestor storm och den har ungifär lika stor utsträckning som vår jord. Neptunus består av sten och metall men också av en vätska som man tror mest innehåller vatten, amoniak och metan. Neptunus är 17 gånger så stor som jorden. Det tar Neptunus cirka 165 år att åka ett varv runt solen.På neptunus skulle det behövas att det är varmare, finnas mat, Möjlighet att rena vatten och någonting att andas. 
Anledningen till att det finns dag och natt på jorden är att jorden snurrar runt och när det är natt så är där man befinner sig långt ifrån solen och dom som är på andra sidan jorden har dag. jag tror att man knappt ser solen från Neptunus så att det nästan alltid är natt där.
Att pronomenera på månen skulle vara anorlunda för att det är mindre dragningskraft där. På min planet skulle man spela ett spel som går ut på att man har en boll och så var man två lag och så skulle man tävla om bollen och fösöka komma igenom den stora  stormen med bollen och den som klarade det först vann.
    Edwin Aldrin
Edwin Aldrin föddes 1930. Han var med på apollo 11 när den åkte till månen. Den 21 juli  (Svens tid) steg han som andra menniska ner på månens yta. Aldrin var utbildad strids flygare när han uttogs för en tränings grupp som skulle utbilda sig till astronauter. När han blev det hade han redan arbetat med olika rymdgrejer. Efter månlandningen så slutade han arbeta för NASA men skrev mycket böcker och så om rymden.
Vad som händer i rymdforskningen under 2000-talet
Under 2000-talet kommer man att komma på ett sätt så att man kan bo på mars och man kommer att hitta en ny galax. Jag tror att man kan resa med teleport.
Beskrivning av jorden
Jorden är en trevlig planet. Här kan man ibland se månen men vi har bara en måne. Vi har olika temperatur 
på olika ställen och vi har tidsberäkning som baseras på månens rörelse. Vi har dag och natt eftersom vi ibland är längre från solen. Vi har mycket liv på vår jord. Vi har mycket syre och växtlighet.
källförteckning
1.Astronomi (1998)
2.stora astronomi boken
3.www.ne.se  2011-11-17    2011-11-21    2011-11-23

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar