Etiketter

tisdag 3 september 2013

laboration om estrar

syfte-Syftet var att vi skulle lära oss praktiskt hur man får fram en ester.


matrial-trefot, brännare, provrör, CH3OH (METANOL), C2H5OH (ETANOL), C3H7OH (PROPANOL), C4H90H (BUTANOL), ättiksyra, svavelsyra, vatten, bägare.

Utförande-
metanol+ättiksyra+svavelsyra
etanol+ättiksyra+svavelsyra
propanol+ättiksyra+svavelsyra
butanol+ättiksyra+svavelsyra

Så här blandade vi ämnerna för att bilda estrarna. Svavelsyran var bara ett ämne som fungerade som en så kallad katalysator. Det använder man för att processen ska gå fortare.

man börjar med att starta brännaren och sätta trefoten över. man startar vattenbadet. Sen tar man ett provrör där man häller i en alkohol och ättiksyra och svavelsyra. Sen lägger man i det i vatten badet så att estern ska bildas och då känner man en lukt.

resultat

metanol+ättiksyra=salubrin
etanol+ättiksyra=lacknafta
propanol+ättiksyra=vet inte
butanol+ättiksyra=banan

När en ester bildas så så slås en del ämnen av när dom ska sätta ihop sig slås några ämnen av så att de ska kunna binda sig, då bildas vatten.

slutsats- När en ester bildas så bildas även h2o

Det finns väldigt många estrar för vi använde bara en syra så igentligen kan man göra många fler.

man kan an använda svavelsyra som en katalysator för att ämnen sak reagera fortare. Detta kan behövas vid en del laborationer för att det ska gå fortare.

Katalysatorn gjorde så att man inte längre kunde förtöra estrarna eftersom katalysatorn är frätande. När man använder estrar i t.e.x godis så kan man ta bort svavelsyran


Felkälla- Jag tror det var etanolen som inte var ren etanol utan far typ t.sprit så då fanns det många olika ämnen i etanolen




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar